TÜKÖRY ÉTTEREM

1054 Budapest Hold utca 15
 Asztalfoglalás:06-1/302-32-33

 

Kezdőlap 
Bevezető
Ételeinkről
Ételek fotói
Étlap
Heti ajánlat
Hétvégi ajánlat
Itallap
Képek az étteremről
Kapcsolat
Vendégkönyv

 

 

 

 

Tüköry Étterem a Facebookon

Akciós wellness csomagok

 

 

 

Bevezető

Éttermünk a belváros szívében a bank negyedben található. A hold utcai piachoz közel a Batthyányi örökmécsestől mindössze 1-2 percre és a Parlamenttől 8 perc sétára helyezkedik el. Vendégeinket magyaros ételek kínálatával várjuk.

 Az étterem története:

 A Tüköry étterem történetét azoktól a vendégeinktől ismerhettük meg, akik már akkor a székeinket koptatták, amikor én még gondolatban sem voltam. Elmondásuk alapján 1952-ben nyitotta meg kapuit a Hold utca 15 szám alatt egy Italbolt. Innen indult minden. Az italboltból kis idő elteltével kocsma lett. Ha jól tudom már ekkor megkapta a Tüköry söröző nevet. Ami helytálló abban az esetben, ha ténylegesen Tüköry Lajosról kapta nevét, aki Magyar szabadságharc főhadnagya, a török emigráció őrnagya volt. Ez elképzelhető, hiszen éttermünk a szabadságtér közvetlen közelében található. Egy másik elbeszélés szerint az étteremben készített ételekhez kapcsolódik a Tüköry név, mivel az ételek többségének tálalásánál a tükörtojás elhagyhatatlan volt. Ebben az esetben csak 1958-tól viselte a Tüköry söröző nevet, hiszen ekkortól működött étteremként. Szóval a tyúk volt előbb vagy a tojás? A későbbiekben inkább az étel fogyasztása került előtérbe, mintsem a sörözgetés, ezért az idő elteltével a Tüköry Söröző névből Tüköry étterem lett.

 Ami a legmélyebb nyomot hagyhatott vendégeinkben, /hiszen erről hallottam a legtöbbször/ az az időszak, amikor még sorban álltak a csapolt sörért. Ha véletlenül kiürült a hordó, akkor csak hosszas várakozás után már-már majd a kiszáradás határán, de töretlenül várták, hogy megérkezzen az új hordó. Van, akiknek úgy él az emlékezetében, hogy a pultnál található nagy haranggal megkongatásával jelezték, ha megkezdték a friss sör csapolását. Néhány vendégnek saját korsója volt, amelyeket a mai napig megőriztünk éttermünk "értékes" díszeiként. Sokan érdeklődnek arról a Hárfásról is, aki a 70-es években szórakoztatta vendégeinket. Sajnos manapság már azonban csak kevés szórakozóhely engedheti meg magának, hogy élő zenét szolgáltasson, hiszen a különböző adók és jogdíjjak bevezetése igen csak megnehezítette életünket ezen a téren is.

 

 

 Kezdőlap  Bevezető Ételeinkről  Ételek fotói Étlap Heti ajánlat Hétvégi ajánlat Itallap Képek az étteremről Kapcsolat Vendégkönyv

Fizetőeszközök: 

Készpénz

Bankkártya

SZÉP Kártya

Erzsébet kártya