Rólunk

Bevezető

Éttermünk a belváros szívében a bank negyedben található. A hold utcai piachoz közel a Batthyányi örökmécsestől mindössze 1-2 percre és a Parlamenttől 8 perc sétára helyezkedik el. Vendégeinket magyaros ételek kínálatával várjuk.

Az étterem története:

A Tüköry étterem történetét azoktól a vendégeinktől ismerhettük meg, akik már akkor a székeinket koptatták, amikor én még gondolatban sem voltam. Elmondásuk alapján 1952-ben nyitotta meg kapuit a Hold utca 15 szám alatt egy Italbolt. Innen indult minden. Az italboltból kis idő elteltével kocsma lett. Ha jól tudom már ekkor megkapta a Tüköry söröző nevet. Ami helytálló abban az esetben, ha ténylegesen Tüköry Lajosról kapta nevét, aki Magyar szabadságharc főhadnagya, a török emigráció őrnagya volt. Ez elképzelhető, hiszen éttermünk a szabadságtér közvetlen közelében található. Egy másik elbeszélés szerint az étteremben készített ételekhez kapcsolódik a Tüköry név, mivel az ételek többségének tálalásánál a tükörtojás elhagyhatatlan volt. Ebben az esetben csak 1958-tól viselte a Tüköry söröző nevet, hiszen ekkortól működött étteremként.

Szóval a tyúk volt előbb vagy a tojás? A későbbiekben inkább az étel fogyasztása került előtérbe, mintsem a sörözgetés, ezért az idő elteltével a Tüköry Söröző névből Tüköry étterem lett.

Ami a legmélyebb nyomot hagyhatott vendégeinkben, /hiszen erről hallottam a legtöbbször/ az az időszak, amikor még sorban álltak a csapolt sörért. Ha véletlenül kiürült a hordó, akkor csak hosszas várakozás után már-már majd a kiszáradás határán, de töretlenül várták, hogy megérkezzen az új hordó. Van, akiknek úgy él az emlékezetében, hogy a pultnál található nagy haranggal megkongatásával jelezték, ha megkezdték a friss sör csapolását. Néhány vendégnek saját korsója volt, amelyeket a mai napig megőriztünk éttermünk “értékes” díszeiként. Sokan érdeklődnek arról a Hárfásról is, aki a 70-es években szórakoztatta vendégeinket. Sajnos manapság már azonban csak kevés szórakozóhely engedheti meg magának, hogy élő zenét szolgáltasson, hiszen a különböző adók és jogdíjjak bevezetése igen csak megnehezítette életünket ezen a téren is.

Ételeinkről néhány mondat.

 Szakácsnőnk lassan 25 éve készít el Önöknek a finomabbnál finomabb Magyaros ételeket házias íz világgal. Specialitása a Csókakói kolbászleves, amelyet már oly sokan ismernek és kedvelnek. Ízét talán a bableveséhez hasonlítanám elkészítési módja miatt, bár volt, akit a rakott burgonyára emlékeztetett. A tálalásához ecetes lében buggyantott tojást és tejfölt használunk, amely egy pici savanykás ízt kölcsönöz. Előételként Tatarbeefsteak-et is rendelhetnek, ez az egyetlen olyan étel éttermünkben amit “Önök készítenek el”. Mi minden alapanyagot szervírozunk hozzá és Vendégeink saját ízlése szerint keverhetik össze maguknak, természetesen külön kérésre szakácsunkkal is elkészítethetik.

 Azoknak, akik nem szeretnének húst fogyasztani, mégis nehezebb ételre vágynak, a sztrapacskát ajánljuk, amelynek galuskájából véletlenül sem felejtjük ki a burgonyát. Ez az ételünk szintén vendégeink kedvencei közé tartozik, mint ahogy a Kárpáti borzaska is. A Kárpáti borzaskát a Mátrai borzaskához hasonló módon készítjük el, mindössze annyi különbséggel hogy a csirkeszeletet párizsiasan rántjuk ki, bundájába nem teszünk reszelt burgonyát. Fokhagymástejföllel és reszelt sajttal tálaljuk, mint ahogy a jó magyar lángosokat is szokták. A Kárpáti borzaska laktatónak ugyan olyan laktató ám mégsem oly nehéz, mint a Mátrai borzaska.

 A natúr szárnyas húsok kedvelői is válogathatnak étlapunkról. Ezek közül is ismét egy a vendégeink által kedvelt ételről írnék, az Óvári csirkéről. Csirkemell szeletet rostlapon elősütjük, majd betakarjuk sonkával és gombával, meghintjük reszelt sajttal, és mindezt együttesen sütjük tovább szalamander sütőben, amíg a sajt ropogósra nem sül a tetején. Köretként szinte bármi illik hozzá, van, aki vitamin salátával fogyasztja, és van, aki burgonya köreteink közül választ hozzá. Ínyenc magyaros ételeik kedvelőinek Magyaros libamájunk keltheti fel érdeklődésüket. Háziasan elkészített lecsóágyra helyezzük a grillezett libamájat majd tálalásnál steakburgonyával kerítjük be.

Akik a négy lábon járó állatok húsát részesítik előnyben, azok válogathatnak sertés, marha vagy borjúból készült ételeink közül. Hungarikumnak számító Cigánypecsenyénket Szakácsnőnk fokhagymás pácban érlelt sertés tarjából készíti, s kaskataréjjal díszíti. Mielőtt még képzelőerejük határtalanul beindul, és azon töprengenének, hogy vajon hogyan is lehet a kakastaréjjal díszíteni, és hogyan is néz ki…. nem nem, ez nem a kakas taréja, ez a füstölt szalonna, amelyet olajban sütünk ki. Az imént említett kakastaréj, elengedhetetlen kísérője a grillezett sertésmájnak is melyet „Marshall” módra készítünk el. Bécsi szeletünk tradicionálisan borjúból készül, mely szintén az közkedvelt ételeink közé tartozik. Marhahúsból készült ételeinket hátszínből és bélszínből készítjük. A ragus ételek kedvelőinek ideális választás lehet a Hátszín Budapest módra. A hátszínt rostlapon grillezzük, majd tálalásnál betakarjuk egy zöldborsóból, sertésmájból, és gombából készült lecsós raguval. Ha vendégünk nem tud dönteni, hogy bélszínt vagy libamájat enne szívesen, Bélszínünk Rossini módra kedvére lehet. A libamájat rostlapon grillezünk, a bélszínt a vendég igényei szerint megsütjük, mindezt barnamártással leöntjük, és sült gombával megdíszítjük.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.